Tunnettuja pelinkehittäjiä meiltä ja maailmalta

Tuskinpa nykymaailmasta löytyy yhtä ainoaa ihmistä, joka ei olisi koskaan kuullut jostain videopelaamisen versiosta. On itse asiassa erittäin todennäköistä, että jokainen satunnaisesti valittu ihminen on ainakin jollain tavalla kokeillut pelata jotain videopeliä. Ilmiön nimenä videopeli onkin oikeastaan aika vanhahtava, sillä jo kotvan aikaa suurinta osaa videopeleistä on pelattu laitteilla, joilla on hyvin vähän tekemistä videoiden kanssa. Tietokoneilla, pelikonsoleilla ja älylaitteilla on kaikki omat faninsa ja myös yhtiöt, jotka ovat erikoistuneet tuottamaan niille viihdettä.

Huomattavan pitkään täällä kotimaassa pidettiin pelien tuottamista jonakin, mitä tehdään vain ulkomailla. Viimeiset 20 vuotta ovat kuitenkin osoittaneet, että peliala on todellakin kansainvälinen, eikä hyvän idean leviämistä maasta toiseen voi estää.

Menestys ruokkii menestystä ja on jotakuinkin varma, että viime vuosina Suomesta alkunsa saaneet pelialan menestystarinat saavat jatkoa, kun yhä useampi yhtiö löytää paikkansa perinteisten toimijoiden rinnalta. Tässä artikkelissa esittelemme tunnettuja ja menestyneitä pelinkehittäjiä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Tunnettuja pelinkehittäjiä: Nintendo

Yllättävän usein pelaamisen ja varsinkin videopelaamisen suosion suurta kasvua pidetään kovin nuorena ilmiön. Vaikka onkin toki totta, että moniin muihin viihdemuotoihin – kuten kirjallisuuteen ja elokuviinkin verrattuna – juuri elektroninen pelaaminen on jokseenkin tuore ilmiö. Kun asiaa kuitenkin tarkastelee lähemmin, huomaa, että videopelaaminen on ikänsä puolesta reippaasti keski-ikään ennättänyt aktiviteetti. Erityisen hauskaa tätä kehitystä on seurata esimerkiksi japanilaisen Nintendo-peliyhtiön kautta. Kyseinen yritys näet aloitti toimintansa jo vuonna 1889 valmistamalla pelikortteja.

Luonnollisesti 1800-luvun lopun maailma ei ollut vielä teknisesti niin edistynyt, että kukaan olisi edes unelmoinut nykypäivään kuuluvista konsoleista. Ja ennen kuin videopelaamisen perusmuodoksi tunnustettu kotikonsoli ilmaantui markkinoille, pelaamisen paikka oli pelihalli eli arcade.

Nintendo julkaisi kuitenkin 1980-luvun alussa monia pelejä, joista suosituimmat ovat tavalla tai toiselle vieläkin mukana yhtiön toiminnassa. Viime vuosien huomiota herättävimpiä peli-ideoita Nintendolta on ollut Pokemon Go, jonka pelivälineenä toimii älypuhelin ja kenttänä koko ympäröivä maailma.

Tunnettuja pelinkehittäjiä: Rovio Entertainment

Nykytilannetta videopelimarkkinoilla on mahdollista kuvailla ja jaotella monella tapaa, mutta ensisijaisesti käyttäjän näkökulmasta tarkasteltuna tärkeäksi erottavaksi tekijäksi ovat muodostuneet laitteet – ja alustat joilla pelejä pelataan. Osaa videopelaajien ystävistä vannoo kotikonsoleiden nimeen, kun toiset taas suosivat pelien pelaamista tietokoneella tai mobiilissa. Tämä liittyy mielenkiintoiseen kehityskulkuun, jonka seurauksena suomalainen Rovio Entertainment nousi joksikin aikaa miltei koko kansainvälisen pelialan keskustelun aiheeksi. Rovio on näet yritys, joka niitti uskomatonta suosiota mobiiliajassa Angry Birds -pelillään.

Kuten jokainen eri alustoilla pelaamista kokeillut hyvin tietää, vaikuttaa pelialustan valinta pelikokemukseen huomattavasti. Vuonna 2009 lanseerattu Angry Birds ei missään nimessä ollut Rovio Entertainmentin ensimmäinen, eikä viimeinenkään videopeli, mutta tähän päivään mennessä se on ollut ehdottomasti niistä suosituin. Omalla tavallaan sen voidaan sanoa tuoneen kotimaisen videopeliosaamisen jälleen kansakunnan keskiöön, ja helpottaneen monien pelinkehittäjien matkaa maailmanmaineeseen ja menestykseen. Vaikka Rovio Entertainment onkin laajentanut fokustaan peleistä muihinkin viihdetyyppeihin, se tullaan aina tuntemaan vihaisista linnuistaan.

Tunnettuja pelinkehittäjiä: Remedy Entertainment

Kotimaisesta pelinkehittämisestä ei kuitenkaan voida missään tapauksessa puhua mainitsematta Remedy Entertainmentia. Tämä 1990-luvun puolivälin paikkeilla perustettu yritys aloitti toimintansa hyvin vaatimattomasti erään perustajan vanhempien autotallissa. Kuitenkin 2000-luvulle tultaessa yhtiöstä kehittyi muutaman onnekkaan sattuman – ja raudanlujan osaamisen – kautta todellinen suomalaisen pelialan menestystarina. Jo ennen Rovio Entertainmentia ja Angry Birdsiä se oli suuren yleisön mielestä ainoa videopeleihin liittyvä toimija, mikä Suomessa oli ikinä syntynyt tai tulisikaan syntymään. Remedyn valmistama peli, joka muutti kaiken, oli Max Payne.

Ennen mittavaan maailman maineeseen noussutta Max Payne -peliä, Remedy oli ehtinyt kuitenkin jo ansaita kannuksensa Death Rally nimisellä ajopelillä. Useimmille pelialan kehitykseen vihkiytyneille Max Payne -pelin laatu – ja sitä ansaitusti seurannut suuri suosio – eivät välttämättä olleet niin suuri yllätys kuin olisi voinut olettaa, mutta sen laajuutta tuskin kukaan osasi ennustaa. Kekseliäällä pelimekaniikalla varustettu, toimintaelokuvamainen Max Payne teki Remedystä varteenotettavan pelikehittäjän. Tätä seuranneet julkaisut ovat tuoneet yhtiölle mainetta ja mammonaa entistä enemmän.

Pelien kehittämisen tulevaisuuden näkymät

Vaikka videopeleillä on ollut historiansa aikana monia haasteita ylitettävinään – alkaen kekseliäisyyttä ja villeimpiä ideoita rajoittavista seikoista, aina poliittisesti motivoituneisiin hyökkäyksiin, jotka ovat yrittäneen syyttää pelejä milloin mistäkin yhteiskunnassa tapahtuneesta kehityksestä – niiden suosio on vain jatkanut kasvamistaan.

Tänä päivänä on jopa helpompi löytää niitä, jotka edes varoen kykenevät tunnustamaan pelien aseman varteenotettavan viihteen osa-alueena ja taidelajina, kuin niitä, jotka suoralta kädeltä tuomitsevat niiden olemassaolon. Asenneilmapiiri lupaa hyvää koko ilmiökentän kehittymisen kannalta.

Leave a Comment