Rovion menestystarina

Rovio Entertainment Oyj – lyhyesti pelkkä Rovio – on suomalainen pelinkehittäjäyhtiö. Ensimmäisen kerran firma perustettiin jo vuonna 2003, mutta silloin se käytti nimeä Relude. Vuonna 2005 nimi muuttui puolestaan Rovio Mobileksi ja yhtiöstä tuli Rovio Entertainment vasta 2011.

Rovio tunnetaan parhaiten sen kehittämästä pelistä Angry Birds. Tuote on tehty sekä älypuhelimille että tietokoneille ja siitä tuli hetkessä maailmanlaajuinen menestys. Peli siivitti Rovion hurjaan nosteeseen pelialalla, missä kilpailu yritysten välillä on äärettömän kovaa.

Mutta mistä menestystarina sai alkunsa? Vuonna 2003 muutama silloisen Teknillisen korkeakoulun, eli nykyisen Aalto-yliopiston, opiskelija osallistui mobiilipelikilpailuun. Nämä kolme opiskelijaa olivat Niklas Hed, Kim Dikert ja Jarno Väkeväinen. Heidän luomuksensa oli nimeltään King of the Cabbage World. Peli, jonka vuoksi he perustivat Reluden. King of the Cabbage World kuitenkin myytiin Sumealle. Sumea nimesi pelin Mole Wariksi. Sitä mainostettiin maailman ensimmäisenä mobiilissa pelattavana moninpelinä. Tammikuussa 2005 bisnesenkelit tekivät ensimmäiset investointinsa Reludeen, ja yhtiö muutti samalla nimeään.

Pelejä iPhonelle

Vuonna 2009 Rovio teki päätöksen, että se keskittyisi ainoastaan iPhone-peleihin. Siihen mennessä yhtiö oli jo kasvanut, ja siellä työskenteli 12 henkilöä. Firma oli myös julkaissut jopa 51 mobiilipeliä, joista suurin osa oli java-perustaisia.

Roviolla oli ajatuksena tehdä tuote, joka erottuisi App Storessa muiden pelien joukosta. Yhtiön uusi pelinkehittäjä Jaakko Iisalo alkoi pallotella ideoita, ja muutamaa kuukautta myöhemmin hänellä olikin kymmenen bisnesajatusta esiteltävänä. Yksi näistä ideoista sisälsi vihaisia, pullukoita lintuja.

Idea näistä pyöreistä linnuista sai kannatusta, ja sitä alettiin kehittää eteenpäin. Angry Birds -peli laitettiin App Storeen vielä saman vuoden joulukuussa. Vain viiden kuukauden kuluttua tästä Angry Birds oli jo palvelun ladatuin sovellus Yhdysvalloissa. Peli pysyi listojen kärjessä tai aivan kärkisijojen tuntumassa yhteensä kahden vuoden ajan. Vielä vuoden päästäkin julkaisusta se oli App Storen ladatuin viihdepommi. Onkin hyvin ainutlaatuista, että vain vuodessa sadat miljoonat ihmiset lataavat mitään yksittäistä peliä niin runsaslukuisesti.

Rovion kaupat

Kesäkuussa 2011 Rovio tiedotti ostaneensa helsinkiläisen animaatiostudio Kombon. Kauppahintaa ei koskaan kerrottu julkisuuteen, mutta firma maksoi kaupan käteisellä ja osakkeilla. Tämä olikin Rovion ensimmäinen yhtiökauppa animaatiopuolella. Aiemmin Rovio oli hankkinut vain pelialan yrityksiä. Kaupan avulla tavoiteltiin animaatioalan laajenemista ja asiantuntijuutta. Myymisen jälkeen Kombo keskittyikin tekemään grafiikoita ainoastaan Rovion tarpeisiin.

Heinäkuussa 2011 tapahtui jälleen uusi muutos, kun Rovio Mobile sain uuden nimen, joka oli Rovio Entertainment. Sama yhtiönimi on käytössä edelleen.

Maaliskuussa 2012 Rovio teki jälleen suuria kauppoja. Se osti kotimaisen Futuremark Games Studios -yhtiön. Tämänkään kaupan arvoa ei ole koskaan kerrottu julkisuuteen. Samalla Future Gamesin kaikki yhdeksän työntekijää siirtyivät Rovion palvelukseen.

Vuonna 2010 Roviolla työskenteli 24 henkilöä ja liikevaihto oli 10 miljoonaa euroa. Vuosi 2011 kuitenkin muutti kaiken. Työntekijöitä oli 224 ja liikevaihto oli 75,4 miljoonaa euroa, jonka päälle liikevoitto huikeat 48 miljoonaa. Yhtiö listautui pörssiin samana vuonna.

Angry Birdsin alamäki alkaa

Vielä vuonna 2012 App Storen pelilistan kolmen kärki oli pitkään Rovion hallussa, mutta hiljalleen Angry Birdsien suosio alkoi jo hiipua. Vuonna 2012 julkaistiin pelisarjan viides osa, joka sai nimen Angry Birds Star Wars. Se nousi listaykköseksi, mutta tämän jälkeen ykkössijoja ei ole tullut. Viime vuosina ilmaiset pelit ovat olleet kaikkein suosituimpia, joten Angry Birdsin tapaiset maksulliset tuotteet eivät ole enää niin kovassa huudossa. Roviolta tuli ensimmäinen ilmaispeli vasta vuonna 2013.

Vuonna 2012 Rovio teki tästä huolimatta voittoa jopa 77 miljoonaa euroa. Seuraavana vuonna voitto oli kuitenkin vain noin puolet tästä – 36 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 Rovion tulos romahti täysin. Sinä vuonna liikevoitto pieneni neljänneksen ja liikevaihto laski 9 prosenttia. Angry Birdsien myyntitulot olivat hieman nousseet, mutta oheistuotteiden myynti taas oli pohjalukemissa. Rovio ei koskaan onnistunut menestymään ilmaispeleillä. Sen sijaan yhtiöltä ilmestyi Angry Birds -elokuva vuonna 2016, joka menestyi kohtalaisen hyvin, mutta sen kustannukset olivat myös suuret.

Muutoksia johtoryhmään

Kesäkuussa 2013 silloisen operatiivisen johtajan Harri Koposen korvasi Teemu Suila. Hän oli aikaisemmin työskennellyt muun muassa Nokialla ja Nokia Siemens Networksilla. Roviolla alkoi elokuussa 2015 YT-neuvottelut, joiden seurauksena irtisanottiin jopa 213 työntekijää.

Muutoksia oli luvassa myös vuoden 2016 alussa, kun vain vajaan vuoden Rovion toimitusjohtajana toiminut Pekka Rantala erosi aivan yllättäen. Hänen tilalleen palkattiin Kati Levoranta. Yhtiö odotti, että vuosi 2016 olisi ollut erityisen hyvä elokuvan ilmestymisen myötä. Se ei kuitenkaan nostanut pelien myyntiä odotusten mukaisesti.

Rovio nykyään

Rovio ei ole enää päässyt samoihin tuloksiin kuin parhaimpina aikoinaan. Edes vuoden 2016 elokuva ei pystynyt nostamaan pelejä suurempaan menestykseen. Yhtiön sisällä on myös koettu runsaasti vaihdoksia.

Vuosi 2016 oli surullinen, kun pitkään yhtiön markkinoinnista – ja liiketoiminnan kehittämisestä – vastannut Peter Vesterbacka jätti firman ja siirtyi muihin tehtäviin. Seuraavan vuoden syksyllä Rovio päätti kirjautua Helsingin pörssiin yrittäen näin saada uutta näkyvyyttä toiminnalleen. Tällä hetkellä Rovion osakkeet ovat hieman tappiollisia, mutta niitä myydään paljon.

Leave a Comment