Pelimusiikki luo pelin tunnelman

Pelien musiikki oli pitkään paitsiossa. Grafiikka, toiminnot ja teemat kehittyivät nopealla tahdilla, mutta taustamusiikkia pidettiin usein välttämättömänä pakkona. Useilla on kuitenkin vahvoja muistikuvia ja mielleyhtymiä lapsuudessa pelattuihin peleihin juuri musiikin kautta. Super Marion melko yksinkertaiset taustaäänet eivät vedä vertoja nykyisten pelien sinfonioille, mutta silti ne ovat jättäneet moneen lähtemättömän vaikutuksen. Pelimusiikki on kuitenkin edelleen oma villi maailmansa, josta puuttuvat tarkat ehdot ja säännöt. Se tekee alasta hyvin haasteellisen sen parissa työskenteleville.

Pelien nopea kehitys ja niiden laatu ovat nostaneet musiikin pelaajien huulille. Vahvat tunnelataukset ja halu kuunnella peleistä tuttuja soundeja ovat samalla avittaneet alan kehitystä. Kun pelaaja löytää itselleen suosikkipelin, saattaa hän ihastua myös samalla sen biisiin. Yhä useampi toivookin saavansa kuunnella musiikkia myös pelin ulkopuolella kuten diskoissa, konserteissa, matkamusana tai vaikkapa kännykän soittoäänenä. Pelimusiikkialan nousu suosioon on ollut hidasta, mutta enää sen pääsyä parrasvaloihin ei voida olla näkemättä.

Musiikin merkitys pelimaailmalle

Jokainen voi kokeilla pelien musiikin merkitystä sulkemalla äänet. Miltä kuulostaa? Jotain puuttuu. Musiikin tarkoitus on viihdyttää, ja se toimii samalla tunnelmaan virittäjänä. Erilaisille teemoille kaivataan omanlaisia musiikki genrejä. Trillerimäisen jännittävässä pelissä musiikki nostaa karvat pystyyn, kun taas taistelupelin taustalla voidaan kuulla rankemman puoleisia soundeja tai jopa sinfoniaa. Musiikki ohjaa peliä ja kulkee sen juonen kanssa käsikynkkää. Voiton osuessa kohdalle sen voi kuulla musiikista, ja jännityksen tiivistyessä alkaa musiikki kiihtyä.

Pelimusiikki ei ole enää epämääräistä taustahälyä tai piippailua, vaan ammattitaidolla tehtyä laatutyötä. Se on noussut täysvertaiseksi kumppaniksi muille pelin ominaisuuksille, ja sillä nähdään olevan yhtä tärkeä tehtävä pelissä kuin grafiikalla tai vaikkapa toiminnoilla. Musiikki on osa pelin juonta, ja sen tehtävä on kuljettaa pelaajaa läpi pelin tarinan.

Viime aikoina pelimusiikki on noussut esille myös omana settinä. Se alkaa hiljalleen irrottautua pelimaailman kahleista, ja sen kuunteleminen omana itsenään on mahdollista niin konserttisaleissa kuin festareillakin.

Sinfoniakonsertteja ja pelimusiikkiyhdistyksiä

Japanissa järjestettiin ensimmäinen pelimusiikkikonsertti jo vuonna 1987, mutta Suomessa sitä jouduttiin odottamaan hieman pidempään. Ensimmäiset pelimusiikkifestarit pidettiin vuonna 2018, ja viime vuosina alan konsertteja on ollut tasaiseen tahtiin.

Pelimusiikki on oma alansa, jonka kuuntelijat voidaan jakaa nostalgiannälkäisiin ja pelimusiikin faneihin. Osa tulee kuuntelemaan musiikkia ja palaa muistoissaan nuoruuden pelisessioihin, kun taas toisille tuo mielenkiintoinen poljento kuuluu lempimusiikin joukkoon. Pelimusiikki on ollut jo pitkään tunnustettu laji Japanissa, mutta Suomessa sen tekijät ovat joutuneet raivaamaan tiensä huipulle.

Maailmanlaajuiseen maineeseen noussut Angry Birds ja sen musiikki nosti pelimuusikko Ari Pulkkisen nimen alan tietoisuuteen. Pulkkinen onkin pyrkinyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan saamaan alalle sen kaipaamaa arvostusta.

Yhä edelleen pelimusiikin parissa työskentelevät joutuvat taistelemaan rojalteistaan, sillä pelimusiikkia on pidetty kaikissa muodoissa osana pelikokonaisuutta, ei omana työmaailmana. Viime aikoina on kuitenkin kuulunut kummia, ja odotettavissa onkin, että tulevaisuudessa näemme rekisteröidyn Pelimusiikkiyhdistyksen, joka helpottaisi alalla toimivien työnkuvaa. Pelimusiikin kasvava suosio on omiaan vauhdittamaan asiaa.

Voiko pelimusiikilla elättää itsensä?

Pelimusiikki on vaikea laji, ja siihen tarvitaan todella vahvaa intohimoa. Alana pelimusiikki on sen verran uusi, ettei suoria reittejä sitä tekemään oikeastaan ole. Koko pelimaailma on ollut viimeisen 20 vuoden ajan sen verran suuren murroksen ja nopean kehityksen pauloissa, että on vaikea ennustaa, millaiselta näyttää pelimusiikki seuraavan 10 vuoden päästä. Varmaa on vain, että se näyttää hyvin erilaiselta. Pelimusiikin tekemiseen tarvitaan oikeastaan vain intuitio ja yritystä, sen jälkeen kaikki on kiinni taidoista ja onnesta.

Alalle haluavan kannattaa tehdä mahdollisimman paljon näytteitä, joten hihat vaan ylös ja tuloksia esiin. Näytteiden avulla on mahdollista lähestyä peliyrityksiä, joiden määrä kasvaa jatkuvasti. Pelimusiikin maailma on melkoisen villi, joten muusikon olisi parasta saada mahdollisimman paljon nimeä ja kasvattaa portfoliotaan, jonka avulla ovet parhaimpien pelien musiikkien pariin saattavat avautua. Alussa työtä joutuu tekemään todennäköisesti ilman palkkaa, mutta tavoitelluille nimille projekteja riittää. Pelimusiikin tekijältä vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ja uskoa omiin kykyihin.

Hybridimusiikkia pelaajille

Pelimusiikkia on pyritty rinnastamaan milloin mihinkin, koska se muodostuu erilaisista musiikkityyleistä. Viime aikoina se on kuitenkin pyritty nostamaan ihan omaan genreensä, sillä pelimusiikin ystävät eivät välttämättä innostu klassisesta Vivaldista tai teknosta, vaikka molemmista löytyykin vahvoja vaikutteita.

Pelimusiikki on puhtaasti pelimusiikkia. Sen monialaisuus yhdistettynä pelin tavoitteisiin tekee siitä oman yksilöllisen kombonsa, jollaiseksi se tulisi hyväksyä. Laadultaan pelimusiikissa on valtavia eroja, sillä alalla on taustoiltaan hyvin erilaisia musiikin tekijöitä: kovia ammattialaisia ja harrastelijoita.

Minne menet pelimusiikki

Suomessa on nykyisin jo ammattimainen pelimusiikkiorkesteri, ja salit täyttyvät yleensä nopeasti kuuntelijoista. Pelimusiikki on ollut vahvasti yksittäisten tapahtumien vetonaula ja pelisessioiden fiilistelyn tuote.

Ammattimaisemman järjestäytymisen ja pelimusiikin ympärillä vellovan fanituksen myötä pelimusiikki tulee taatusti nousemaan omaksi arvostetuksi alaksi lähivuosina. Nyt pelimusiikin konserttien vieraat tunnistavat artistit ja biisit nimeltä, mutta populaarikulttuurin osaksi sillä on vielä hetken matkaa kuljettavana. Nykyiselle sukupolvelle pelimusiikki on osa nuorisokulttuuria, ja se tuo sille vahvan viihdearvon.

Leave a Comment