Konsolipelaaminen vs. Tietokonepelaaminen

Pelaaminen on harrastuksena tai ajanvietteenä asia, johon jotkut suhtautuvat erittäin intohimoisesti. Olipa harrastus mikä tahansa, kun intohimo astuu kuvaan, on asetelma kilpailulle luotu. Tämä pätee varsinkin tilanteisiin, missä vertailu on mahdollista – kuten joukkueet vaikkapa jalkapallossa. Tämä samainen ilmiö on erittäin todellinen ja näkyvä myös videopelien maailmassa, koska monille se on rakas harrastus ja intohimon kohde. Toki kilpailu ei mene samalle tasolle kuin jalkapallossa, koska ei ole olemassa videopelihuligaaneja, mutta netissä keskustelu asiasta käy kuumana.

Jostain syystä pelaajat ovat halunneet asettua vastakkain varsinkin konsolipelaamisen ja tietokonepelaamisen välille. Eivätkä konsolipelaajatkaan täysin pidä yhtä, mutta se on jo asia ja kokonainen artikkeli erikseen. Kumpikin ryhmä puolustaa omaa kantaansa tanakasti ainoana oikeana pelitapana pelien keskustelufoorumeilla.

Mitä eroa konsolipelaamisella ja tietokonepelaamisella todellisuudessa sitten on objektiivisesta näkökulmasta? Onko toinen oikeasti parempi pelaamisen tapa kuin toinen? Vai onko molemmissa hyvät ja huonot puolensa? Näihin asioihin saat vastaukset tässä artikkelissa.

Konsolipelaaminen

Erilaisia konsoleita on ollut vuosikymmenien kuluessa lukuisia erilasia, joista suurinta osaa ei enää ole olemassa ainakaan tuotannossa. Nykyään suurimmat ja tehokkaimmat konsolit ovat Sonyn valmistama Playstation 4 Pro, Microsoftin valmistama Xbox One X ja Nintendon valmistama Switch. Näistä kiistatta suurin ainakin myynnin perusteella on Playstation 4.

Suuri osa uusimmista suurien pelivalmistajien peleistä on pelattavissa ainakin Ps4:llä ja Xbox One:lla, joten konsolipelaaja voi hankkia näistä kumman vain. Switchille taas tulee Nintendo klassikkosarjoja, kuten Mario.

Konsoleilla pelaaminen on pitkälti samanlaista kaikilla pelikonsoleilla. Kaikissa on tietysti oma ohjaimensa, mutta niitä käytetään ja ne toimivat samaan tapaan. Poikkeuksena Switch, jonka ohjaimessa on näyttö keskellä, ja ohjaimen saa jaettua kahteen ohjainosaan. Ps4- ja Xbox-ohjaimet ovat objektiivisesti vain erimuotoisia, mutta painikkeita on sama määrä. Pelejä on kaikilla konsoleilla eksklusiivisia, mutta moni löytyy kaikilta. Suosittuja konsolipelejä ovat Fallout, Elderscrolls, Grand Theft Auto, Call of Duty, Assassin’s Creed ja Zelda-pelit.

Tietokonepelaaminen

Tietokonepelaaminen onnistuu koneella kuin koneella, joskin osalla muita paremmin. Alienware on yksi tunnettu tehokkaiden pelikoneiden valmistaja. Applen koneet ovat poikkeus siinä mielessä, että niissä on oma käyttöjärjestelmänsä, jota kaikki pelit eivät tue.

Pelaaminen onnistuu myös kannettavalla, mutta niillä ei voi pelata niin paljon kuin pöytäkoneilla. Syynä tähän on niiden heikko teho verrattuna pöytäkoneisiin – jos tehoa löytyy, hintalapun luku myös kasvaa huomattavasti. Suurin osa pelaajista rakentaa itse koneensa haluamistaan osista.

Tietokoneella pelaaminen eroaa konsolipelaamisesta merkittävimmin sillä, että ohjaimen sijaan on käytössä näppäimistö ja hiiri. Tästä syystä tietokone mukautuu erittäin hyvin nopeaa ja tarkkaa ohjaamista vaativiin peleihin. Esimerkiksi Battlefield- ja Counter Strike -pelit ovat suosittuja tietokoneilla, sillä mikään ei voita hiirtä pelissä tähtäämisessä. Lisäksi reaaliaikaiset strategiapelit ovat yleisiä tietokoneilla, eikä niitä juuri edes valmisteta konsoleille, koska konsoliohjaus ei sovellu niiden pelaamiseen. Nykyään selviytymispelit ovat peliharrastajien suosiossa, ja niistä suurin osa on pelattavissa vain tietokoneella.

Konsolipelaamisen ja tietokonepelaamisen plussat ja miinukset

Konsolit ovat nykyisin suhteellisen edullisia, varsinkin kun ottaa huomioon, että konsolin ikä on yleensä viisi vuotta tai jopa enemmän. Toisin sanoen, kun ostat konsolin kerran, saat pelattua sillä aina sille tehtyjä pelejä. Tämä tuo toisaalta sen huonon puolen, että graafinen kehitys on erittäin pientä. Konsolin teho ei muutu sen eliniän aikana, ja lopulta siitä ollaan saatu kaikki irti, joten pelit eivät enää muutu paremman näköisiksi. Pelaamiseen pääsee silti helposti mukaan hinnan ja helppouden takia.

Joillekin grafiikat ovat kaikki kaikessa, ja siihen tietokonepelaaminen tarjoaa vastauksen. Tietokoneet rakennetaan pitkälti itse tai kaupan puolesta itse valituista osista. Tämä mahdollistaa osien vaihtamisen parempiin vuosien varrella, kun teknologia kehittyy. Pelaaja pystyy halutessaan aina ostamaan parhaat osat ja nauttimaan kaikista parhaista grafiikoista. Tämä toisaalta luo sen miinuksen, että siihen menee huomattavasti enemmän rahaa kuin konsoleihin. Vaikka osia ei haluaisi vaihtaa ja ostaisi osat käytettynä, on vaikea rakentaa samaan hintaan yhtä tehokasta konetta, kuin parhaat konsolit ovat.

Konsolipelaamisen ja tietokonepelaamisen suurimmat erot

Tietokoneella pelaajat kutsuvat usein konsolipelaajia ”kasuaalisiksi” pelaajiksi, ja konsolipelaajat kutsuvat tietokoneella pelaajia ”nörteiksi”. Tietyllä tapaa asia on juuri näin. Tietokoneella pelaaminen ei välttämättä vaadi enempää tietoa kuin konsolilla pelaaminen, mutta yleensä tietokonepelaajat ovat kiinnostuneita tekniikasta muutenkin. Tämä omalla tavallaan tekee heistä nörttejä, mutta se ei missään nimessä ole huono asia. Konsolipelaaminen taas ei vaadi suuria panostuksia eikä vie tilaa samalla tapaa kuin pöytäkone. Pelaaminen voi siis jäädä enemmän silloin tällöin harrastettavaksi ja sen takia kasuaaliseksi.

Yhteenveto

Jos olet kiinnostunut pelaamisesta ja peleistä, ei ole todellisuudessa mitään väliä, millä laitteella pelaat. Kaikki haluavat kannattaa niin sanotusti omaan joukkuettaan, ja siksi väittely toisen paremmuudesta käy niin kuumana. Fakta on, että suurin osa peleistä löytyy sekä konsoleille että tietokoneelle, ja pelikokemus on suureksi osaksi hyvin samanlainen molemmilla. Tietysti eroja löytyy, joten jää yksilön päätökseksi, mitä arvostaa eniten; halpaa hintaa ja pientä panostusta vai täyttä vapautta ja kaikista parasta grafiikkaa.

Leave a Comment